Top

Nabestaanden goed achterlaten

Als u komt te overlijden wilt u uw nabestaanden zeer waarschijnlijk goed achterlaten zonder hoge kosten. U zult wel nieuwsgierig zijn naar wat kost een uitvaart? Een uitvaart kost in Nederland al gemiddeld zo’n 6.500 EUR afhankelijk van uw wensen. Een hoop geld. Een uitvaartverzekering vergoedt voor u de kosten van uw uitvaart. Hierdoor hoeven uw nabestaanden niet voor deze kosten op te draaien. Dat moet een gerust gevoel geven. 70% van alle Nederlanders heeft zo’n uitvaartverzekering.
 

2 soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn 2 soorten verzekeringen
  • Uitkering in natura: Dit is een regeling die u sluit bij een verzekeringsmaatschappij die niet alleen de kosten voor zich nemen, maar ook de uitvaart regelen met eigen uitvaartverzorgers of via uitvaartondernemers waarmee een overeenkomst is gesloten.

    Enkele voorbeelden van verzekeraars die deze soort uitvaartverzekering aanbieden zijn: Monuta, Yarden, Dela, PC Hooft, Algemeen Belang, HDB Assen, GUV Uitvaartverzekeringen.
     
  • Uitkering in kapitaal: U kunt zelf bepalen hoe de uitvaart geregeld wordt en dit vervolgens financieren met de uitvaartverzekering. De uitkering van dit kapitaal vindt niet plaats in contanten. Als u de uitvaartdeclaraties doorstuurt aan de verzekeringsmaatschappij dan zal zij deze betalen. Bij deze vorm van verzekeren kan de verzekeringsmaatschappij ook meer regelen als u dat wilt. Zij kunnen vaak gunstigere prijzen krijgen dan dat u dat zelf regelt. Zo kunt u met het verzekerde bedrag meer krijgen.

    Enkele voorbeelden van verzekeraars die deze soort uitvaartverzekering aanbieden zijn: Ardanta, DELA, DELU, Monuta, PC Hooft verzekeringen, Yarden.

Overlijdensrisicoverzekering

Wilt u na uw overlijden de nabestaande (uw partner/kinderen) afgezien van de uitvaartkosten verder goed achterlaten? Dan kunt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zo kan uw partner bij vroegtijdig overlijden de studie van uw kinderen betalen, een nog openstaande schuld aflossen zodat zij daar niet mee achterblijven of simpelweg goed financieel verzorgd achterblijven.

Een overlijdensrisicoverzekering is er in 2 vormen:
  • De levenslange verzekering bij overlijden: keert een geldbedrag uit na overlijden van de verzekerde. Het maakt niet uit wanneer de verzekerde overlijdt.
  • De tijdelijke verzekering bij overlijden: er wordt alleen uitgekeerd als de verzekerde overlijdt voor een bepaalde datum die in de polis is opgenomen. Als de verzekerde langer leeft dan de in de polis opgenomen datum dan vervalt de verzekering en wordt er geen geld uitgekeerd.
Het bedrag dat wordt uitgekeerd na overlijden wordt niet belast. Als de uitkering op een bankrekening wordt gestort dan moet hier wel vermogensbelasting over worden betaald.

Enkele voorbeelden van verzekeraars bij wie u een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten zijn: OHRA, Nationale Nederlanden