Top

Na de crematie: de as

Als de crematie heeft plaatsgevonden, dan krijgt u als nabestaande nog niet meteen de as van uw dierbare mee. Volgens de wet in Nederland moet de asbus met daarin de as 1 maand bewaard blijven in de Algemene Nis van het crematorium. Deze ene maand is tegenwoordig bedoelt zodat u weloverwogen een keuze kunt maken wat u met de as wilt doen.

Er zijn 2 mogelijkheden voor de bestemming van de as: verstrooien of bijzetten.


Bijzetten

Onder bijzetten valt ook de optie om de as van uw dierbare thuis te bewaren. De as kunt u thuis bewaren in de asbus, maar u kunt ook kiezen voor een sierurn. Uw uitvaartondernemer zal de urn voor u vullen als u daar om vraagt. Er zijn urnen speciaal voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Bij urn-webwinkel.nl kunt u bijvoorbeeld kiezen uit de volgende urnen speciaal voor baby’s en kinderen:

Verstrooien

Voor het verstrooien van de as zijn er vaak verschillende mogelijkheden. De meeste uitvaartcentra bieden u een mogelijkheid op een verstrooiingsveld bij het uitvaartcentrum. De as wordt dan over het algemeen overgebracht in een asverstrooier. U kunt in overleg met het uitvaartcentrum zelf de as verstrooien of erbij zijn als de as door een medewerker wordt verstrooid.

Een speciale, nieuwe, vorm van asverstrooiing is ballonverstrooiing. De ballon, die bestaat uit natuurlatex) wordt gevuld met een del van de as en met helium. Ballonverstrooiing kan op elke locatie plaatsvinden als er maar voldoende ruimte is om de ballon veilig op te laten gaan. Een park, strand of open veld zijn vaak passende locaties. Na het loslaten van de ballon zal deze langzaam opstijgen. U kunt de ballon dan vaak in alle rust zo’n 5 tot 30 minuten volgen. Op een hoogte van 20 tot 25 km wordt de druk op de ballon zo groot dat deze zal knappen. De as wordt dan verstrooid door de vier windstreken.